iparts></a>
<a href= francuskie

[Scenic 2] Duży pobór prądu na postoju

Moderator: Grupa Moderatorów

ODPOWIEDZ
anmo
Bywalec
Bywalec
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 25 marca 2024, 14:39
Renault: scenic 2
Silnik: 1,5 dci
Lokalizacja: Głogów

[Scenic 2] Duży pobór prądu na postoju

Post autor: anmo »

Witam.
Parę dni temu stwierdziłem, że mój akumulator rozładowuje się nowy ponad rok temu kupiony. Pobór prądu na postoju wacha się 0.56Am - 0,24Am. Po przejechaniu 120 km akumulator miał napięcie ponad 13v po półgodzinie spadek napięcia do 12,60v, a po odłączenia klemy wróciło napięcie do 12,80 v. W związku z powyższym sprawdziłem bezpieczniki pod siedzeniem kierowcy (w pierwszej kolejności) i po wypięciu bezpiecznika od hamulca postojowego pobór prądu spadł do 0,02 - 0,01Am po ponownym wpięciu bezpiecznika ponownie wzrósł pobór prądu. Nadmieniam, ze hamulec działa jak książka pisze. W związku z czym mam pytanie co może kraść prąd na postoju między bezpiecznikiem hamulca postojowego, a hamulcem postojowym i jak prosto można to sprawdzić. Z góry dziękuje za informacje.

Awatar użytkownika
kudlaty
administrator
administrator
Posty: 6053
Rejestracja: poniedziałek, 26 maja 2008, 10:03
Renault: Clio 4RS R19
Silnik: M5Mt F3N
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: [Scenic 2] Duży pobór prądu na postoju

Post autor: kudlaty »

W obwodzie musi być zwarcie lub jest jakieś uszkodzenie samego mechanizmu. To, że działa nie znaczy, że nie robi zwarcia

anmo
Bywalec
Bywalec
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 25 marca 2024, 14:39
Renault: scenic 2
Silnik: 1,5 dci
Lokalizacja: Głogów

Re: [Scenic 2] Duży pobór prądu na postoju

Post autor: anmo »

Witam. Mam pytanie odnośnie elektrycznego hamulca w scenic 2 dot. dużego poboru prądu po odłaczeniu kostki od mechanizmu hamulca pobór prądu spada do 0,01 Am dzisiaj wykręciłem z samochodu hamulec elektryczny i po otworzeniu pokrywy mechanizmu wnętrze suche żadnych śladów przegrzania czy przepalenia i w związku z powyższym mam pytanie czy można sprawdzić działanie hamulca tylko podpinając kostkę zasilającą bez podpinania linek do hamulców. Z góry serdeczne dzieki za informację.

Awatar użytkownika
patrys4891
KLUBOWICZ
KLUBOWICZ
Posty: 2340
Rejestracja: wtorek, 26 czerwca 2012, 22:35
Renault: Safrane phII
Silnik: 2,9 V6 24V
Lokalizacja: Warszawa

Re: [Scenic 2] Duży pobór prądu na postoju

Post autor: patrys4891 »

Jak nie podepniesz linek to silniczek momentalnie skręci mechanizm i silnik zacznie niszczyć koła zębate, bo czujnik napięcia linek nie zadziała.
Próbować możesz, ale łatwo tak uszkodzić plastikowe zębatki.

Obliczone na lukakatorze

Obrazek

ODPOWIEDZ