Witam.
Parę dni temu stwierdziłem, że mój akumulator rozładowuje się nowy ponad rok temu kupiony. Pobór prądu na postoju wacha się 0.56Am - 0,24Am. Po przejechaniu 120 km akumulator miał napięcie ponad 13v po półgodzinie spadek napięcia do 12,60v, a po odłączenia klemy wróciło napięcie do 12,80 v. W związku z powyższym sprawdziłem bezpieczniki pod siedzeniem kierowcy (w pierwszej kolejności) i po wypięciu bezpiecznika od hamulca postojowego pobór prądu spadł do 0,02 - 0,01Am po ponownym wpięciu bezpiecznika ponownie wzrósł pobór prądu. Nadmieniam, ze hamulec działa jak książka pisze. W związku z czym mam pytanie co może kraść prąd na postoju między bezpiecznikiem hamulca postojowego, a hamulcem postojowym i jak prosto można to sprawdzić. Z góry dziękuje za informacje.
[Scenic 2] Duży pobór prądu na postoju
Moderator: Grupa Moderatorów
-
- Bywalec
- Renault: scenic 2
- Silnik: 1,5 dci
- kudlaty
- administrator
- Renault: Clio 4RS R19
- Silnik: M5Mt F3N
- Kontakt:
Re: [Scenic 2] Duży pobór prądu na postoju
W obwodzie musi być zwarcie lub jest jakieś uszkodzenie samego mechanizmu. To, że działa nie znaczy, że nie robi zwarcia
#7 kudlaty, Sebastian
Clio IV RS200, R19 Chamade
EX: R19, Megane Coupe, Megane II Sport, Kangoo III, Drugi Kangoo III, R11, Laguna III GT, Megane I Cabrio, Laguna III GT.
Clio IV RS200, R19 Chamade
EX: R19, Megane Coupe, Megane II Sport, Kangoo III, Drugi Kangoo III, R11, Laguna III GT, Megane I Cabrio, Laguna III GT.
-
- Bywalec
- Renault: scenic 2
- Silnik: 1,5 dci
Witam. Mam pytanie odnośnie elektrycznego hamulca w scenic 2 dot. dużego poboru prądu po odłaczeniu kostki od mechanizmu hamulca pobór prądu spada do 0,01 Am dzisiaj wykręciłem z samochodu hamulec elektryczny i po otworzeniu pokrywy mechanizmu wnętrze suche żadnych śladów przegrzania czy przepalenia i w związku z powyższym mam pytanie czy można sprawdzić działanie hamulca tylko podpinając kostkę zasilającą bez podpinania linek do hamulców. Z góry serdeczne dzieki za informację.
- patrys4891
- KLUBOWICZ
- Renault: Safrane phII
- Silnik: 2,9 V6 24V
Jak nie podepniesz linek to silniczek momentalnie skręci mechanizm i silnik zacznie niszczyć koła zębate, bo czujnik napięcia linek nie zadziała.
Próbować możesz, ale łatwo tak uszkodzić plastikowe zębatki.
Obliczone na lukakatorze
Próbować możesz, ale łatwo tak uszkodzić plastikowe zębatki.
Obliczone na lukakatorze