Cześć,
w ostatnim czasie wymieniałem filtry w mojej Lagunie (powietrza i paliwa) i zauważyłem, że dostęp do filtra powietrza w tym modelu jest trochę utrudniony, trzeba zdjąć kilka osłon.
Filtr paliwa natomiast wymaga uwagi przy odkręcaniu przewodów — warto mieć pod ręką miskę na ewentualny wyciek.
Mam nadzieję, że komuś te wskazówki się przydadzą przy własnym serwisie.
Laguna — doświadczenia z wymianą filtrów
Moderator: Grupa Moderatorów
-
lucaspalm
- Bywalec

-
Arkadius
- Bywalec

- Renault: Laguna III
- Silnik: 2.0 16V
Re: Laguna — doświadczenia z wymianą filtrów
Cześć, ja natomiast miałem lekkie zdziwienie przy wymianie filtra oleju w Lagunie III 2.0 16V. Otóż jest tam silnik nissana i filtr oleju musi mieć wklęsły środek, żeby można było dokręcić filtr. Filtr Renault o nr 8200768913 nie pasuje. Doczytałem, że powinien być: 152085758R. Jak kupiłem auto, był Bosch 026407209.
Zabawa jest również z filtrami kabinowymi, komplet stanowią dwa filtry. Schowane są pod deską rozdzielczą nad tunelem środkowym i żeby włożyć drugiego, pierwszy należy trzymać uniesiony maksymalnie do góry. Walczyłem z tym kilka minut... Pozdrawiam
Zabawa jest również z filtrami kabinowymi, komplet stanowią dwa filtry. Schowane są pod deską rozdzielczą nad tunelem środkowym i żeby włożyć drugiego, pierwszy należy trzymać uniesiony maksymalnie do góry. Walczyłem z tym kilka minut... Pozdrawiam
-
superlolek
- Forumowicz

- Renault: Laguna III phI
- Silnik: 2.0T@170KM
Re: Laguna — doświadczenia z wymianą filtrów
Te filtry kabinowe w Renault i dostęp do parownika to akurat najlepsze co można spotkać w samochodzie. Pomija trochę problematyczne ich wkładanie, tutaj pomocy jest plaski śrubokręt by sobie górny filtr przytrzymać ale możliwość pełnego wyczyszczenia parownika z całego syfu jest nie do przecenienia.
Proszę przeczytaj w wolnej chwili:
https://www.gnu.org/philosophy/can-you-trust.pl.html
https://www.gnu.org/philosophy/can-you-trust.pl.html