Panowie mam problem potrzebuje pomocy samochód zaczął dziwnie terkotać tak jak by przy przyśpieszaniu. Może mi się wydaję ale wydaję mi się że wcześniej tego nie było, samochód dwa tygodnie temu zakupiony...
https://youtube.com/shorts/HKpQPZO2dOU? ... UyYm8DmfqV
Czy to będą objawy kończących wtryskiwaczy? Czy te samochody tak chodzą? Na jałowym biegu tego nie ma ani po puszczeniu gazu tylko pod obciążeniem i to tak przed 2 tyś obr i trochę powyżej 2. Tak jak by w zakresie pracy turbiny. Czy to coś innego? Błędów żadnych nie ma oprócz p1130 1c ale to od sondy lambda z tego co wyczytałem.
Laguna 3 2.0 dCi 131km
Moderator: Grupa Moderatorów
-
- Bywalec
- Renault: Laguna 3
- Silnik: 2.0 dCi 130km
-
- Forumowicz
- Renault: Trafic III
- Silnik: 2.0DCI 150KM EDC
Re: Laguna 3 2.0 dCi 131km
Mi to wygląda jakby w kabinie coś rezonowało. Miałem kiedyś podobnie, zjawisko nasilało się zimą kiedy wszystkie plastiki sztywniały. Okazało się że w miejscu gdzie kończy się pulpit i styka z przednią szybą leżała moneta euro-centa i sobie dzwoniła między szybą a twardym plastikiem.
-
- Bywalec
Bo tak poza tym to samochód normalnie ma moc przyśpiesza i nie dymi ani nic.
-
- Forumowicz
Spróbuj zalać coś dobrego na wtryskiwacze do zbiornika, podobnie zafunduj mu płukankę przy okazji zmiany oleju silnikowego. Nie zaszkodzi a może pomoże. Ale na moje to coś z kabiny albo osprzętu pojazdu rezonuje.
-
- Bywalec
Płukanka zrobiona tydzień temu i zalany nowy olej a do zbiornika zalany tec 2000 do czyszczenia z paliwem na ok 20l. Wyjeżdżone prawie do zera.
-
- Forumowicz
Dobrym testem na sprawdzenie odgłosów silnika pod obciążeniem są jakieś garaże podziemne, zwłaszcza wąskie przejazdy między piętrami. Otwórz obie szyby i nasłuchuj co tam się wydobywa z tego silnika pod obciążeniem na podjazdach z dolnych pięter na wyższe. Generalnie chodzi o to aby możliwie blisko samochodu była jakaś ściana odbijająca dźwięk - wówczas wyłapiesz jakieś grzechotania, dzwonienia czy inne klekotania dobiegające spod maski a pojawiające się tylko chwilowo w jakimś tam zakresie obrotów silnika.
-
- Bywalec
W sumie tak dobry pomysł. Spróbuję jutro i dam znać
-
- Bywalec
Niestety nie udało mi się wyłapać tego bo nie było tego dźwięku być może za małe obciążenie najbardziej słychać od 3 biegu w górę a niestety na parkingu podziemnym nie ma gdzie się rozpędzić.