[Megane 3 1,5 dCi] Wariujące wskazania zasięgu auta
Moderator: Grupa Moderatorów
-
- Bywalec
[Megane 3 1,5 dCi] Wariujące wskazania zasięgu auta
Witam. Posiadam Megane 3 kombi 1,5 dCi z 2016 roku. Lubię korzystać ze wskaźnika zasięgu auta i praktycznie cały czas jeżdżę mając go na widoku. Dwa dni temu ten parametr zaczął mi wariować. Wiadomo, jeżdżąc po mieście zasięg jest mniejszy, gdy wyjadę w trasę zasię wzrasta. W sobotę jechałem w trasę 150km. Zasięg powoli sobie rósł i doszedł do 1000km, miałem 3/4 baku. I nagle, tak około na 20km przed celem zasięg zaczął gwałtownie spadać i przez te 20km spadł z 1000 do 850km. Spalanie było ok, 4,1l/100, wskaźnik paliwa też prawidłowo wskazuje. Zaparkowałem auto, zrobiłem co musiałem i wracam do domu. Odpaliłem auto, przejechałem może kilkaset metrów i zasię spadł od razu o 70km. Mam teraz 780km. Wyzerowałem licznik, żeby zobaczyć co będzie pokazywać komputer. Zasięg powoli wzrósł i doszedł do 850km, spalanie na odcinku 150km 3,4l/100km, spalanie bieżące też sprawdzałem i nic dziwnego mi nie pokazywało. Gdy następnego dnia pojechałem na myjkę, około 500m, zasięg znowu spadł o 70km. Odłączyłem akumulator, zrestartowałem komputer i przejechałem 10km. Po przejechaniu 5km zasięg ustawił się na 630km. Dojechałem do skrzyżowania i na wysepce dla autobusów zawróciłem i wtedy od razu zasięg znowu spadł o 50km, żeby po przejechaniu kolejnych 5km wrócił na 630km. Spalanie pokazuje mi teraz 3,6l/100km. Do tej pory wskaźnik zasięgu pracował płynnie i nigdy tak nagle nie tracił kilometrów. Co mogło się stać? Paliwo mi nie ucieka, nie mam mokrej plamy pod autem. Wszystkie inne parametry wydają się wskazywać dobrze, spalanie i ilość paliwa w baku, tylko ten zasięg zaczął tak wariować. Czy to coś z komputerem, czy mam się martwić, co z tym zrobić?
-
- Bywalec
Re: [Megane 3 1,5 dCi] Wariujące wskazania zasięgu auta
U mnie w Peugeocie również spada zasięg kiedy wypala się filtr cząstek stałych może w renault jest tak samo. Moim kadjarem na codzien jeździ żona a ona nie zwraca na takie sprawy uwagi.
Wysłane z mojego moto g(30) przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego moto g(30) przy użyciu Tapatalka
-
- Bywalec
Re: [Megane 3 1,5 dCi] Wariujące wskazania zasięgu auta
Też tak myślałem, że to wypalanie dpf, ale sytuacja trwa u mnie już czwarty dzień, więc to nie to....