Cześć
Jestem obecnie szczęśliwym posiadaczem Laguny 3 2.0 dCi 150km z 2010. Przebieg 640 000km wskazuje że autko zostanie z nami do końca życia (pewnie przejdzie na dzieci) a my z żoną planujemy zakup nowego.
I tak: na pewno zostajemy w Renault.
Jeszcze do niedawna nie wyobrażałem sobie nic innego niż dCi (1.5?) ale sytacja na świecie jest mocno niepewna i diesel staje sie nieekonomiczny, choć ja sobie cenie trwałość, niezawodność i bezawaryjność. A w naszej lagunie żadnych awarii silnika i skrzyni automatycznej nigdy nie miałem. Wiem że już nic takiego nie znajdziemy.
Wobec tego celujemy w hybryde plug-in. Dlaczego?
Bo codzienny dojazd do pracy i z powrotem to około 60km. 80% trasa (90) i 20% po mieście (Kraków). Mam możliwość ładowania w domu (PV) i darmowego ładowania w pracy - więc przez większość roku jazda w zasadzie tylko na elektryku.
I tu wchodza różne opcje.
1. Captur - łądne fajne z zewnątrz, ale mam wrażenie że przesiąść sie z Laguny do Captura to jak z poloneza do malucha. Widziałem różne testy na YT i wydaje mi się że 4 osobowa rodzinka (codziennie jezdzimy w 4) każdy 145-180 wzrostu może być ciężko. Poza tym ten odstający tablet...
2. Megane - Żona akceptuje ale tylko kompakt. Nie przemawia do nie GT które według mnie nie jest aż takim karawanem jak inne kombiaki.
3. Innych plug-inów chyba nie ma (w zakresie do 70k pln)
Powiedzcie prosze jakie macie doświadczenia w zakresie:
1. tych plug-inów (silniki skrzynia)
2. komfortu (ilość miejsca wewnatrz, wygoda itp)
3. awaryjność
i może polecacie coś innego jednak.
Będę wdzięczny za wszelkie info.
Laguna Megane Captur
Moderator: Grupa Moderatorów
-
Kshychu
- Bywalec

- Renault: Laguna III
- Silnik: 2.0 DCi
-
tomkasz
- Bywalec

- Renault: Rafale
- Silnik: 1.2
Re: Laguna Megane Captur
Ja mam >190 cm i captur jest dla mnie bardzo ciasny
.
Captur - ta hybryda plugin to całkiem fajny silnik 1.6 i skrzynia MMT (miałem w Joggerze). Ale te 60 km to osiaga w trybie eco w lecie i to pewno z 1 osobą na pokładzie. W zimie licz na ok 60% tej wartości czyli ok. 35 km ...
A jak widzę Megane ma ten sam napęd i tą samą baterię - zasięg elektryczny może być mniejszy z powodu większej i cięższej "budy".
Do 2024 roku była tylko jedna poważniejsza wada fabryczna tych napędów 1.6 hybrid - uszczelniacz między skrzynią a silnikiem elektrycznym. Z tego co wiem pod pewnymi warunkami chyba nawet po gwarancji to naprawiają za darmo. [zalewanie olejem silnika elektrycznego i unieruchomienie auta]
Captur - ta hybryda plugin to całkiem fajny silnik 1.6 i skrzynia MMT (miałem w Joggerze). Ale te 60 km to osiaga w trybie eco w lecie i to pewno z 1 osobą na pokładzie. W zimie licz na ok 60% tej wartości czyli ok. 35 km ...
A jak widzę Megane ma ten sam napęd i tą samą baterię - zasięg elektryczny może być mniejszy z powodu większej i cięższej "budy".
Do 2024 roku była tylko jedna poważniejsza wada fabryczna tych napędów 1.6 hybrid - uszczelniacz między skrzynią a silnikiem elektrycznym. Z tego co wiem pod pewnymi warunkami chyba nawet po gwarancji to naprawiają za darmo. [zalewanie olejem silnika elektrycznego i unieruchomienie auta]
Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
-
Kshychu
- Bywalec

Dzięki. Właśnie tej ciasnoty się boje. Ja mam 175 żona troche więcej a dzieci już nas przerastają powoli więc i im z tyło może nie być za wygodnie.
Do pracy mam 30km i możliwośc ładowania w pracy wic nawet taki zasięg jest dla mnie spoko.
Co do usterki - dzięki za info - dobrze wiedzieć na co zwrócić uwage.
Swoją drogą ciekawe czemu Renault obecnie plug in robią tylko w Rafale. Moim zdaniem szkoda że np nowy captur lub clio nie ma w tej wersji, a Rafale cóż... póki co poza zasięgiem
Do pracy mam 30km i możliwośc ładowania w pracy wic nawet taki zasięg jest dla mnie spoko.
Co do usterki - dzięki za info - dobrze wiedzieć na co zwrócić uwage.
Swoją drogą ciekawe czemu Renault obecnie plug in robią tylko w Rafale. Moim zdaniem szkoda że np nowy captur lub clio nie ma w tej wersji, a Rafale cóż... póki co poza zasięgiem
-
tomkasz
- Bywalec

To zostaje Ci Megane. Bo jednak powinna być obszerniejsza. Musicie znaleźć taką i się "przymierzyć" całą rodziną. Przy takim dostępie do prądu to na codzien idealny byłby elektryk. Ale rozumiem potrzebę wyjazdów wakacyjnych/ferii w dalsze trasy bez czekania na ładowanie. Pytanie czy te wyjazdy są bardzo dalekie i poza granice Polski.
Pytałem w salonie o pluginy bo chciałem właśnie coś mniejszego i tańszego, ale jakiejś konkretnej odp. to nie było. Wydaje mi się, że po prostu bardzo podraża cenę mniejszych aut. Poza tym ta bateria na 60 km (chyba 9 kWh) nie dla każdego jest ok. Ja nie mam w pracy w ogóle możliwości ładowania a do pracy mam 30 km. Więc na samym prądzie muszę zrobić 60 km. I wtedy bateria już musi być większa (mam 20 kWh). A to pociąga za sobą cenę, ciężar, ilość miejsca zabraną...
Pytałem w salonie o pluginy bo chciałem właśnie coś mniejszego i tańszego, ale jakiejś konkretnej odp. to nie było. Wydaje mi się, że po prostu bardzo podraża cenę mniejszych aut. Poza tym ta bateria na 60 km (chyba 9 kWh) nie dla każdego jest ok. Ja nie mam w pracy w ogóle możliwości ładowania a do pracy mam 30 km. Więc na samym prądzie muszę zrobić 60 km. I wtedy bateria już musi być większa (mam 20 kWh). A to pociąga za sobą cenę, ciężar, ilość miejsca zabraną...
Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
-
Kshychu
- Bywalec

Zgadza sie trzeba sie przymierzyć.
Jeszcze troche zdradzając Renault bierzemy pod uwage Peugeot 3008 GT. Tu już 300KM troche większa bateria i komfort. A da sie znalezc w stosunkowo podobnej cenie.
Jeszcze troche zdradzając Renault bierzemy pod uwage Peugeot 3008 GT. Tu już 300KM troche większa bateria i komfort. A da sie znalezc w stosunkowo podobnej cenie.
-
tomkasz
- Bywalec

Ale tam jest 1.6 czy 1.2 PureTech?
Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
-
Kshychu
- Bywalec

1.6 PureTech. łącznie benzyna + elektryki 300KM
Moment około 500Nm
Nie zależy mi na mocy ale jak dają...
Wygląd komfort i wielkość też są całkiem OK. Ale za ten sam rok co Megane czy Captur trzeba dać z 10 - 20k wiecej.
Research in progress..
Nie zależy mi na mocy ale jak dają...
Wygląd komfort i wielkość też są całkiem OK. Ale za ten sam rok co Megane czy Captur trzeba dać z 10 - 20k wiecej.
Research in progress..