Kadjar 1.3 TCE 2018 r.
Dzisiaj rano pojawił mi się błąd: "Skontroluj pomoc parkow.".Zapaliła się też kontrolka. Chodzi o czujniki parkowania z przodu i tyłu pojazdu. Oczywiście nie działają, błąd jest cały czas wyświetlany. W menu wyłączyłem czujniki - błąd oczywiście zgasł, po ponownym włączeniu znowu się pojawił. Co może być przyczyną? Co sprawdzić?
[Kadjar 1.3 TCE 2018] Błąd czujników parkowania
Moderator: Grupa Moderatorów
-
- Forumowicz
- Renault: Kadjar
- Silnik: 1.3 TCe FAP 140 KM
- kudlaty
- administrator
- Renault: Clio 4RS R19
- Silnik: M5Mt F3N
- Kontakt:
Re: [Kadjar 1.3 TCE 2018] Błąd czujników parkowania
Zacząłbym od sprawdzenia czy wszystkie czujniki są prawidłowo powpinane, czy wtyczki lub wiązki przy nich nie są uszkodzone. Wystarczy minimalna przerwa albo niedopięta wtyczka i przy obecnej pogodzie wilgoć zrobi resztę. Możesz też jeśli masz dostęp podpiąć CLIPa i sprawdzić, który czujnik wywala błąd. Pewnie jeden uległ uszkodzeniu i dlatego cały system nie działa
#7 kudlaty, Sebastian
Clio IV RS200, R19 Chamade
EX: R19, Megane Coupe, Megane II Sport, Kangoo III, Drugi Kangoo III, R11, Laguna III GT, Megane I Cabrio, Laguna III GT.
Clio IV RS200, R19 Chamade
EX: R19, Megane Coupe, Megane II Sport, Kangoo III, Drugi Kangoo III, R11, Laguna III GT, Megane I Cabrio, Laguna III GT.
-
- Forumowicz
Re: [Kadjar 1.3 TCE 2018] Błąd czujników parkowania
Udało mi się na chwilę wjechać na podnośnik. Łatwy dostęp do czujników jest tylko na tylnym zderzaku. Z przodu nie ma dostępu, trzeba chyba demontować zderzak.
Pomierzyłem rezystancje czterech czujników z tyłu, do których miałem dostęp. Jeden z nich miał dużo niższą rezystancję od pozostałych (ok. 3 omów a pozostałe ok. 8 omów) i już się ucieszyłem, na allegro zakupiłem nowy czujnik o tym samym numerze i go wymieniłem. Niestety to nie było to, bo błąd dalej się pojawia.
Czy ktoś z was wie, czy clip potrafi zidentyfikować który czujnik jest zły, czy też będzie dawał ogólny komunikat, że gdzieś jest zwarcie.
Pomierzyłem rezystancje czterech czujników z tyłu, do których miałem dostęp. Jeden z nich miał dużo niższą rezystancję od pozostałych (ok. 3 omów a pozostałe ok. 8 omów) i już się ucieszyłem, na allegro zakupiłem nowy czujnik o tym samym numerze i go wymieniłem. Niestety to nie było to, bo błąd dalej się pojawia.
Czy ktoś z was wie, czy clip potrafi zidentyfikować który czujnik jest zły, czy też będzie dawał ogólny komunikat, że gdzieś jest zwarcie.
-
- Forumowicz
Re: [Kadjar 1.3 TCE 2018] Błąd czujników parkowania (Problem rozwiązany)
Problem rozwiązałem.
1. Pomiary rezystancji wskazały mi jeden z czujników z tyłu. Po konsultacji z serwisem zdobyłem numer części i zamówiłem czujnik na allegro. Firma Hella
2. Po wymianie czujnika żadnych zmian. Pomyślałem, że źle zdiagnozowałem zły czujnik. Umówiłem się na diagnostykę CLIPem
3. CLIP pozwolił dokładnie zdiagnozować który to czujnik. Okazało się że prawidłowo wytypowałem czujnik. Niestety zakupiony czujnik HELLA nie działał, za późno było żeby reklamować.
4. Zakupiłem na Allegro czujnik Boscha, w 5 minut wymieniłem i działa. Dla informacji w oryginale też był czujnik Boscha. To dziwne, że zakupiony czujnik Hella mimo iż jego numer katalogowy się zgadzał, nie działał.
Kadjar 1.3 TCE 140 KM 2018 r.
1. Pomiary rezystancji wskazały mi jeden z czujników z tyłu. Po konsultacji z serwisem zdobyłem numer części i zamówiłem czujnik na allegro. Firma Hella
2. Po wymianie czujnika żadnych zmian. Pomyślałem, że źle zdiagnozowałem zły czujnik. Umówiłem się na diagnostykę CLIPem
3. CLIP pozwolił dokładnie zdiagnozować który to czujnik. Okazało się że prawidłowo wytypowałem czujnik. Niestety zakupiony czujnik HELLA nie działał, za późno było żeby reklamować.
4. Zakupiłem na Allegro czujnik Boscha, w 5 minut wymieniłem i działa. Dla informacji w oryginale też był czujnik Boscha. To dziwne, że zakupiony czujnik Hella mimo iż jego numer katalogowy się zgadzał, nie działał.
Kadjar 1.3 TCE 140 KM 2018 r.