[Captur 1.2 Tce 2017] akumulator i ładowanie aku
Moderator: Grupa Moderatorów
-
- Forumowicz
[Captur 1.2 Tce 2017] akumulator i ładowanie aku
Witam.
Czy komuś po 3,5 roku użytkowania Captura zaczęły się problemy z fabrycznym akumulatorem? Nie działa mi start stop od jakiegoś czasu i zastanawiam się czy to aby nie przez rozładowany akumulator. Jak ładujecie akumulatory w samochodach, wyciągacie aku i ładujecie, odłączacie klemy i ładujecie w samochodzie czy ładujecie w samochodzie ładowarką bez odpinania klem? Pozdrawiam.
Czy komuś po 3,5 roku użytkowania Captura zaczęły się problemy z fabrycznym akumulatorem? Nie działa mi start stop od jakiegoś czasu i zastanawiam się czy to aby nie przez rozładowany akumulator. Jak ładujecie akumulatory w samochodach, wyciągacie aku i ładujecie, odłączacie klemy i ładujecie w samochodzie czy ładujecie w samochodzie ładowarką bez odpinania klem? Pozdrawiam.
-
- KLUBOWICZ
- Renault: Laguna Coupe
- Silnik: 2.0 Dci
Re: [Captur 1.2 Tce 2017] akumulator i ładowanie aku
Do akumulatorów AGM potrzebny jest nowoczesny prostownik te starego typu mogą go uszkadzać
Walka z rakiem została przegrana. Odeszła lepsza połowa mnie
-
- Forumowicz
Mam ładowarkę CTEK. To w Capturze jest aku AGM?
-
- KLUBOWICZ
Technologia start- stop wymaga AGM
-
- Bywalec
- Renault: Captur XMOD
- Silnik: 1.2 TCe
Też mam Captura z 2017 i na razie nic nie wskazuje na zużycie akumulatora. Ja nie korzystam z start-stopu, zawsze staram się go wyłączać.
-
- Bywalec
- Renault: Captur
- Silnik: 1.2 TCE
U mnie aku padł po 4 latach. Po wymianie rozrządu komputer wywalił błąd akumulatora. Zignorowałem to, dokręciłem akumulator, wyczyściłem klemy i tyle. Później dwukrotnie podczas jazdy auto zgasło dojechałem do świateł, włączył się system start/stop i w momencie "rozruchu" silnika, gasło wszystko- po sprawdzeniu napięcia okazało się, że aku jest do wymiany.
Przed wymianą rozrządu miałem 2-3x incydent, gdzie bezpośrednio po włożeniu karty pojawiało się dwukrotne piknięcie i raz monit o błędzie akumulatora. Innych objawów nie było, start-stop działał normalnie.
U mnie oryginalny akumulator był z firmy Exide 12V, 70Ah, 720A, technologia EFB (przy zakupie nowego ucieszyło mnie to, że jednak nie AGM- trochę lżej dla portfela )
Przed wymianą rozrządu miałem 2-3x incydent, gdzie bezpośrednio po włożeniu karty pojawiało się dwukrotne piknięcie i raz monit o błędzie akumulatora. Innych objawów nie było, start-stop działał normalnie.
U mnie oryginalny akumulator był z firmy Exide 12V, 70Ah, 720A, technologia EFB (przy zakupie nowego ucieszyło mnie to, że jednak nie AGM- trochę lżej dla portfela )
-
- KLUBOWICZ
Nie AGM oznacza krótszą trwałość. Dziś się cieszysz .
-
- Forumowicz
- Silnik: 1.2 TCe 120 KM
Ja mam Captura 1.2 TCe z 2017 r. Przeciętnie raz-dwa razy w miesiącu doładowuje akumulator (bez jego odłączania od klem) ładowarką impulsową z Lidla-czasami normalnie, a często w trybie "zimowym" ładowarki. Niedawno przy okazji chiptuningu sprawdzono mi kondycje akumulatora i jest ok. Dodam,że Start-stop całkowicie wyłączyłem programowo ponad rok temu.
-
- KLUBOWICZ
Start -stop najszybciej rozładowuje aku i wymaga szybkiego doładowania i do tego potrzebne jest AGM. Nie jestem w tym specjalistą ale jeśli w Twoim aucie trzeba programować aku a ty go bez tego wymienisz to będzie kicha w jakim czasie ? Tego nie powiem. Tego się nie rozpatruje na zasadzie przecinak czy właściwy klucz bo i tym i tym się odkręci. Inaczej, nie programuję bo działa a potem ludzie to auto jest spieprzone wymieniłem tylko jedną częśc a teraz tłoki mi wypaliło to wina Renault. To nie jest wina Renault to wona zielonych że zmusili ich do "ekologii". Zmądrzejecie ale za późno.
-
- Forumowicz
Dlaczego wymieniałeś rozrząd, coś się podziało?Dejavu pisze: ↑piątek, 18 grudnia 2020, 08:20 U mnie aku padł po 4 latach. Po wymianie rozrządu komputer wywalił błąd akumulatora. Zignorowałem to, dokręciłem akumulator, wyczyściłem klemy i tyle. Później dwukrotnie podczas jazdy auto zgasło dojechałem do świateł, włączył się system start/stop i w momencie "rozruchu" silnika, gasło wszystko- po sprawdzeniu napięcia okazało się, że aku jest do wymiany.
-
- Forumowicz
To jest bezpieczny sposób? Ja wyłączam start/stop zawsze ale czasem dla sprawdzenia zostawiam i zauważyłem, że ostatnio nie działa.Tomu80 pisze: ↑piątek, 18 grudnia 2020, 15:13 Ja mam Captura 1.2 TCe z 2017 r. Przeciętnie raz-dwa razy w miesiącu doładowuje akumulator (bez jego odłączania od klem) ładowarką impulsową z Lidla-czasami normalnie, a często w trybie "zimowym" ładowarki. Niedawno przy okazji chiptuningu sprawdzono mi kondycje akumulatora i jest ok. Dodam,że Start-stop całkowicie wyłączyłem programowo ponad rok temu.
-
- Bywalec
- Silnik: 1.2 TCE
beniuasia pisze: ↑piątek, 18 grudnia 2020, 22:27Dlaczego wymieniałeś rozrząd, coś się podziało?Dejavu pisze: ↑piątek, 18 grudnia 2020, 08:20 U mnie aku padł po 4 latach. Po wymianie rozrządu komputer wywalił błąd akumulatora. Zignorowałem to, dokręciłem akumulator, wyczyściłem klemy i tyle. Później dwukrotnie podczas jazdy auto zgasło dojechałem do świateł, włączył się system start/stop i w momencie "rozruchu" silnika, gasło wszystko- po sprawdzeniu napięcia okazało się, że aku jest do wymiany.
Problem jest opisany na forum, bowiem wcześniej zadawałem tu pytanie w temacie. Jak masz ochotę zerknij "Grzechotanie~". Generalnie łańcuch nadawał się już do wymiany i dlatego też taki manewr.
BlackRaven- nie mam odpowiedniej wiedzy w tym zakresie, więc nie wypowiadam się nic więcej. zobaczyłem, ze oryginalny był taki jak w/w podałem- kupiłem o takich samych paramterach i tyle. start/stop wyłączam przy każdym wsiadaniu do auta i po temacie.
Aku na pewno trzeba programować w komputerze, także samodzielna wymiana nie wchodzi w grę. Chyba, że masz odpowiedni sprzęt.
-
- Bywalec
- Silnik: 1.5 cdi
Witam. Mnie aku oryginalny odmówił po sześciu latach. Po zmianie, zaznaczam bez żadnego programowania działa już prawie trzy lata. Ładuje go profilaktycznie raz na dwa miesiące przez całą noc, wolnym ładowaniem bez odłączania klem. Jak na razie jest wpożo.
-
- Bywalec
- Silnik: 1.2 TCe
Straszne rzeczy piszecie - mi w Capturze z listopada 2013 padł w lutym 2020. Był oryginalny EFB Renault, a że nie mam Start-Stop poszedł zwykły. Doładowywany średnio co kwartał ładowarka typu LIDL (prosta z 2011 r), teraz już lepsza działa ponad 2 lata. Elektrolit trzyma poziom, nie sprawdzałem gęstości, ale czuje ze trzeb by zrobić porządne ładowanie po odpięciu klem
-
- Bywalec
- Renault: Renault Captur I
- Silnik: 0.9
Re: [Captur 0.9 tce) akumulator i ładowanie aku
Witam. Jaki zastosować akumulator. Yuasa AGM czy Exide AGM