Trafic 2.0 145km 2019r. problemy z układem wydechowym
Moderator: Grupa Moderatorów
-
LESZKO
- Bywalec

- Renault: Trafic
- Silnik: 2.0 145km
Trafic 2.0 145km 2019r. problemy z układem wydechowym
Witajcie, mam nie lada zagwostkę. Jestem z Gdańska, pacjent jak w tytule. Zaliczone już klika warsztatów a problem nie rozwiązany. Generalnie z komunikatów mam takie: sprawdź układ wydechowy, sprawdź układ wtrysku paliwa, sprawdź start stop, ryzyko awarii silnika. Świeci się żółty kluczyk, check engine i czerwony stop. Sytuacja powtarza się notorycznie. Do tej pory wymieniłem dwie sondy nox (środkową i końcową), miałem akcje serwisową na addblue (sterownik nie widział ilości płynu) i wypalony przez program DPF który po przejechaniu 1700km się zaczął zapychać a po 2200 jest już zapchany. Pochłania mi znaczne ilości addblue - ponad 30l na 7k km. Piszę tu bo może ktoś z Was już miał coś takiego a ja czuję się całkiem bezradny. Warsztaty proponują mi wymianę po kolei rzeczy a nikt nie chce podjąć się uczciwej diagnostyki. Ja obstawiam, na podstawie tego co już poczytałem, że może to być zaburzona praca pompy wysokiego ciśnienia, mogą być wtryski ale może też być wtrysk addblue lub nawet pompa ale wymieniać to wszystko to kosmos finansowy. Chciał bym trafić na kogoś kto prawidłowo zdiagnozuje problem i jeśli coś wymienię to faktycznie dlatego że było uszkodzone a nie na zasadzie prób i błędów. Serdecznie proszę Was o pomoc. Pozdrawiam!
-
Piasek80
- Forumowicz

- Renault: Trafic III
- Silnik: 2.0DCI 150KM EDC
Re: Trafic 2.0 145km 2019r. problemy z układem wydechowym
Nie napisałeś jaki to ma przebieg ale po ilości problemów wnioskuję iż 100+
Najlepsza rada jaką możesz otrzymać: jedź do dobrego warsztatu gdzie wykastrują i wyprogramują ci to całe eko-ustrojstwo w piz...u i będziesz miał święty spokój.
U mnie w okolicy - jeżeli zaczynają dziać się cuda w dieslach wyposażonych w DPF i adblue - mechanicy w ogóle nie chcą się dotykać samochodu. Żaden. Ani jeden. Wszyscy się "przejechali" po kilka razy na takich tematach zostając z kupą raz użytych bardzo drogich części których wymiana gó..o dała i klientami którzy najdalej po tygodniu wracali z reklamacją i "japą" że on zapłacił tysiąc albo dwa, miało działać - a nie działa.
Wywal to wszystko, wyprogramuj, i zobaczysz że auto zacznie działać jak należy.
Najlepsza rada jaką możesz otrzymać: jedź do dobrego warsztatu gdzie wykastrują i wyprogramują ci to całe eko-ustrojstwo w piz...u i będziesz miał święty spokój.
U mnie w okolicy - jeżeli zaczynają dziać się cuda w dieslach wyposażonych w DPF i adblue - mechanicy w ogóle nie chcą się dotykać samochodu. Żaden. Ani jeden. Wszyscy się "przejechali" po kilka razy na takich tematach zostając z kupą raz użytych bardzo drogich części których wymiana gó..o dała i klientami którzy najdalej po tygodniu wracali z reklamacją i "japą" że on zapłacił tysiąc albo dwa, miało działać - a nie działa.
Wywal to wszystko, wyprogramuj, i zobaczysz że auto zacznie działać jak należy.
-
LESZKO
- Bywalec

- Renault: Trafic
- Silnik: 2.0 145km
Przebieg 212000. Też już dojrzewam do tej decyzji ale kusiło mnie żeby był sprawny. Przesiadłem się ze starej T5 i tam kurde totalnie wszystkie usterki to była czysta eksploatacja a nie jakieś gówna miliona czujników etc.
-
Piasek80
- Forumowicz

- Renault: Trafic III
- Silnik: 2.0DCI 150KM EDC
Bo ich zwyczajnie nie miała. Kupiłbyś taką z analogicznego rocznika Trafica - też byś miał jazdy.