Reklama francuskie

[Captur] przyuczanie czujników ciśnienia

Czyli wszystko o papuciach...

Moderator: Grupa Moderatorów

Awatar użytkownika
superlolek
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 140
Rejestracja: czwartek, 5 listopada 2015, 22:45
Renault: Laguna III phI
Silnik: 2.0T@170KM
Gadu-Gadu: 11628303

Re: [Captur] przyuczanie czujników ciśnienia

Post autor: superlolek » poniedziałek, 13 listopada 2017, 23:43

kudlaty pisze:
poniedziałek, 13 listopada 2017, 18:02
Przechodząc do sedna. Jeżeli są czujniki w kołach (TPMS) to niestety ale same się nie przyuczą (i właśnie do tego zmierzałem od początku).
Nic bardziej mylnego. Czujnik wysyła swoje ID cały czas, a dokładnie to wysyła swoje ID, ciśnienie, temperaturę i w zależności od protokołu więcej informacji. Te wzbudzacze mają za zadanie właśnie pobudzić czujnik do wysłania tej informacji. Inna opcja to nagłe spuszczenie powietrza powiedzmy z 1bar, wtedy również czujnik wyślę taką ramkę.
Proszę przeczytaj w wolnej chwili:
https://www.gnu.org/philosophy/can-you-trust.pl.html

Awatar użytkownika
superlolek
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 140
Rejestracja: czwartek, 5 listopada 2015, 22:45
Renault: Laguna III phI
Silnik: 2.0T@170KM
Gadu-Gadu: 11628303

Re: [Captur] przyuczanie czujników ciśnienia

Post autor: superlolek » poniedziałek, 13 listopada 2017, 23:44

@mopsik, proponuje napisać do Renault zapytanie ile kosztuje u Ciebie aktywacja obsługi czujników TPMS. Ciekaw jestem co Ci odpiszą.
Proszę przeczytaj w wolnej chwili:
https://www.gnu.org/philosophy/can-you-trust.pl.html

Awatar użytkownika
Oktawiusz
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 160
Rejestracja: sobota, 16 listopada 2013, 20:57
Renault: Megane III
Silnik: 1.2tce 116KM
Lokalizacja: Warszawa Wilanów
Kontakt:

Re: [Captur] przyuczanie czujników ciśnienia

Post autor: Oktawiusz » wtorek, 14 listopada 2017, 09:03

@kudlaty,
są roczniki Renault, w których czujniki dopisują się samodzielnie. Renault testuje od jakiegoś czasu różne rozwiązania. Natomiast aby to zadziałało należy mieć egzemplarz (głównie z ostatni dwóch lat), w którym akurat zdecydowano się na uruchomienie nowego systemu i do tego czujniki, które dodatkowo właśnie z tym systemem współpracują. Pogmatwano ten temat tak, że same serwisy nie mają wiedzy co do czego pasuje i od czego to zależy że w tym aucie jest inaczej. Jakiś dżołk
Renault CLIP :: Ustawienia :: Aktywacje :: Adaptacje :: TPMS :: Sterowniki Airbag ::
Kodowanie kart i kluczyków do wszystkich modeli Renault i Dacia do 2016

Awatar użytkownika
kudlaty
Supermod
Supermod
Posty: 4376
Rejestracja: poniedziałek, 26 maja 2008, 10:03
Renault: Laguna III GT
Silnik: F4Rt
Gadu-Gadu: 4403163
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: [Captur] przyuczanie czujników ciśnienia

Post autor: kudlaty » wtorek, 14 listopada 2017, 18:01

W takim razie zwracam honor. Generalnie właśnie, serwisy się w tym gubią to co taki laik jak ja ma powiedzieć :P

dzudi
Bywalec
Bywalec
Posty: 5
Rejestracja: środa, 1 listopada 2017, 20:19
Renault: Kadjar 2017
Silnik: 1197

Re: [Captur] przyuczanie czujników ciśnienia

Post autor: dzudi » wtorek, 14 listopada 2017, 19:56

Oktawiusz pisze:
wtorek, 14 listopada 2017, 09:03
@kudlaty,
są roczniki Renault, w których czujniki dopisują się samodzielnie. Renault testuje od jakiegoś czasu różne rozwiązania. Natomiast aby to zadziałało należy mieć egzemplarz (głównie z ostatni dwóch lat), w którym akurat zdecydowano się na uruchomienie nowego systemu i do tego czujniki, które dodatkowo właśnie z tym systemem współpracują. Pogmatwano ten temat tak, że same serwisy nie mają wiedzy co do czego pasuje i od czego to zależy że w tym aucie jest inaczej. Jakiś dżołk
Spieszę donieść wszem i wobec dzisiaj zmieniłem koła i co ? Faktycznie potwierdzam dopasowały się samodzielnie ;) Tak jak napisał Oktawiusz, ale będę testował kilka dni i postaram się potwierdzić. Mam nadzieję, że nie będę musiał jechać do ASO i nabijać im kabzy.
Kupiłem drugi zestaw tj. koła zimowe, felgi z czujnikami oryginał i po paru kilometrach i skasowaniu odczytu ujrzałem aktualne pomiary ciśnienia w oponach. brawa
Mam pytanko jakie powinno być właściwe ? W letnich 225 45 19" miałem 2,6 2,6 2,8 ,2,8 a jakie powinno być w 215 60 17"
Pozdrawiam woot

Awatar użytkownika
kudlaty
Supermod
Supermod
Posty: 4376
Rejestracja: poniedziałek, 26 maja 2008, 10:03
Renault: Laguna III GT
Silnik: F4Rt
Gadu-Gadu: 4403163
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: [Captur] przyuczanie czujników ciśnienia

Post autor: kudlaty » wtorek, 14 listopada 2017, 19:57

Jeżeli chodzi o ciśnienie to na klapce wlewu paliwa lub na słupku powinna być tabliczka z rozmiarami i ciśnieniem

Dan1el
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 106
Rejestracja: sobota, 23 lipca 2016, 22:01
Renault: Koleos 2017 Initiale
Silnik: 2.0dci 177KM 4x4 CVT
Lokalizacja: Opole

Re: [Captur] przyuczanie czujników ciśnienia

Post autor: Dan1el » wtorek, 14 listopada 2017, 21:20

Dan1el pisze:
czwartek, 26 października 2017, 20:42
Z przyuczaniem czujników na clipie to tylko wtedy jeśli ktoś kupi badziewie :D
Miałem Captura i dwa komplety felg z orginalnymi czujnikami RDKS żadnego przyuczania czy też wzbudzania bzdury palm
We wcześniejszych modelach np Scenic miałem org lato a kupiłem używke na zime i tam musiałem to zrobić think
Następny był Kadjar sytuacja ta sama koła letnie na dół koła zimowe na auto powtażam orginał renault z czujnikami RDKS Z pozycji komputera reset tylko i wyłacznie podczas jazdy czasem trwa to do 2-5 minut angry1 ale działa bez problemu
Wtej chwili Koleos 2 i sytuacja ta sama dokładnie z trzech tygodni wcześniej :)

Żaden serwis i Clip angry2

Miło że w końcu można zamknąć temat ;)

Awatar użytkownika
superlolek
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 140
Rejestracja: czwartek, 5 listopada 2015, 22:45
Renault: Laguna III phI
Silnik: 2.0T@170KM
Gadu-Gadu: 11628303

Re: [Captur] przyuczanie czujników ciśnienia

Post autor: superlolek » wtorek, 14 listopada 2017, 21:38

kudlaty pisze:
wtorek, 14 listopada 2017, 19:57
Jeżeli chodzi o ciśnienie to na klapce wlewu paliwa lub na słupku powinna być tabliczka z rozmiarami i ciśnieniem
To ja tylko dodam, że według tej tabliczki można tylko i wyłącznie dobierać wartość ciśnienia w oponach. W przypadku firmy Renault, pod żadnym pozorem nie można jej używać w celu doboru ogumienia. W takiej sytuacji należy się posłużyć homologacją lub skontaktować się z infolinią Renault.
Proszę przeczytaj w wolnej chwili:
https://www.gnu.org/philosophy/can-you-trust.pl.html

Tomasz1976
Bywalec
Bywalec
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 15 marca 2018, 12:39
Renault: Renault Captur
Silnik: 1.2tce

Re: [Captur] przyuczanie czujników ciśnienia

Post autor: Tomasz1976 » piątek, 16 marca 2018, 08:12

może moje pytanie będzie banalne ale co się stanie jak założę do mojego Captura intens 2017r koła bez czujników teraz mam alusy 17 ale po sprzedaży Daci zostały mi dobre zimówki na stalowych(wersja oasis) bez czujnkiów czy takie koła mogę założyć

Jacek Wo
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 40
Rejestracja: wtorek, 2 stycznia 2018, 11:29
Renault: Captur Xmod 2017 f2
Silnik: 1.2 Tce 120

Re: [Captur] przyuczanie czujników ciśnienia

Post autor: Jacek Wo » piątek, 16 marca 2018, 11:12

Tomasz1976 pisze:
piątek, 16 marca 2018, 08:12
co się stanie jak założę do mojego Captura intens 2017r koła bez czujników teraz mam alusy 17
To zależy czy masz wersję samochodu z czujnikami czy bez. IMHO od 2017 to chyba już większość (jeżeli nie wszystkie) Capturów jest bez czujników w kołach, co nie znaczy, że są bez systemu TPMS. Renault wycofało się w Capturze z wersji "direct" z czujnikami ciśnienia w kołach, na rzecz wersji "indirect" z pomiarem z czujników ABS. Dla mnie to zmiana na plus, łatwiej i taniej zmieniać kółka letnie zimowe itp.

Tomasz1976 pisze:
piątek, 16 marca 2018, 08:12
po sprzedaży Daci zostały mi dobre zimówki na stalowych(wersja oasis) bez czujnkiów czy takie koła mogę założyć
Pewnie tak, bo nie napisałeś jakiej Daci.
Jeśli rozstaw śrub i otwór środkowy pasuje, no i ważny parametr offset (ET) i szerokość felgi.
Z tym, że do Captura minimum to 16" a w dacii mogły być 15" - ważne ze względu na miejsce na zaciski hamulców.
Nie mogłem znaleźć danych tych oasis

Tomasz1976
Bywalec
Bywalec
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 15 marca 2018, 12:39
Renault: Renault Captur
Silnik: 1.2tce

Re: [Captur] przyuczanie czujników ciśnienia

Post autor: Tomasz1976 » piątek, 16 marca 2018, 13:06

Jacek Wo pisze:
piątek, 16 marca 2018, 11:12
Tomasz1976 pisze:
piątek, 16 marca 2018, 08:12
co się stanie jak założę do mojego Captura intens 2017r koła bez czujników teraz mam alusy 17
To zależy czy masz wersję samochodu z czujnikami czy bez. IMHO od 2017 to chyba już większość (jeżeli nie wszystkie) Capturów jest bez czujników w kołach, co nie znaczy, że są bez systemu TPMS. Renault wycofało się w Capturze z wersji "direct" z czujnikami ciśnienia w kołach, na rzecz wersji "indirect" z pomiarem z czujników ABS. Dla mnie to zmiana na plus, łatwiej i taniej zmieniać kółka letnie zimowe itp.

Tomasz1976 pisze:
piątek, 16 marca 2018, 08:12
po sprzedaży Daci zostały mi dobre zimówki na stalowych(wersja oasis) bez czujnkiów czy takie koła mogę założyć
Pewnie tak, bo nie napisałeś jakiej Daci.
Jeśli rozstaw śrub i otwór środkowy pasuje, no i ważny parametr offset (ET) i szerokość felgi.
Z tym, że do Captura minimum to 16" a w dacii mogły być 15" - ważne ze względu na miejsce na zaciski hamulców.
Nie mogłem znaleźć danych tych oasis
Dacia sandero stepway II 2013r koła 16" 205/55 et 37 bez czujników

https://d.allegroimg.com/original/038b0 ... 61f220d40d tak to wyglda

Jacek Wo
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 40
Rejestracja: wtorek, 2 stycznia 2018, 11:29
Renault: Captur Xmod 2017 f2
Silnik: 1.2 Tce 120

Re: [Captur] przyuczanie czujników ciśnienia

Post autor: Jacek Wo » piątek, 16 marca 2018, 14:49

Captur ma homologację na felgi 6.5x16" ET 40.0, 4/100.0, otwór centrujący 60,1 mm.

W Sandero Stepway stalowe 16" to najprawdopodobniej felgi o parametrach 6x16 ET37, czyli węższa felga i ciut inne ET.
Ta kombinacja nie powinna stwarzać problemów w zakresie felgi, ale na oponach 205/55/16 auto (prześwit) obniży się o 1,25 cm, stracisz 4% na szybkości. Dodatkowo może to w jakimś stopniu wpłynąć na prowadzenie auta przy hamowaniu i w zakrętach, IMHO lepszym rozwiązaniem byłoby założenie do felg od Daci opon 205/60/16.

Tomasz1976
Bywalec
Bywalec
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 15 marca 2018, 12:39
Renault: Renault Captur
Silnik: 1.2tce

Re: [Captur] przyuczanie czujników ciśnienia

Post autor: Tomasz1976 » piątek, 16 marca 2018, 15:04

dzięki ale skoro felgi nie mają czujników ciśnienia tylko mój renault ma w ABS mogę je założyć i po przejechaniu kilku km zaprogramować i będzie ok

mopsik
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 43
Rejestracja: czwartek, 8 czerwca 2017, 19:02
Renault: Captur 2017
Silnik: 09 TCE
Lokalizacja: Gdańsk

Re: [Captur] przyuczanie czujników ciśnienia

Post autor: mopsik » piątek, 16 marca 2018, 19:32

Będzie OK.Ja założyłem 15" z kołami 185/65 (fabryczne letnie 16" 205/65 i jest OK.Różnica jest lekko widoczna i miałem obawy o ABS i wskazania czujników ale po przyuczeniu było OK.ABS działa poprawnie.To tylko zimówki i nie zakładałem efektu wow na zimę :)

Jacek Wo
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 40
Rejestracja: wtorek, 2 stycznia 2018, 11:29
Renault: Captur Xmod 2017 f2
Silnik: 1.2 Tce 120

Re: [Captur] przyuczanie czujników ciśnienia

Post autor: Jacek Wo » piątek, 16 marca 2018, 23:12

mopsik pisze:
piątek, 16 marca 2018, 19:32
Będzie OK.Ja założyłem 15" z kołami 185/65 (fabryczne letnie 16" 205/65
Chyba jednak fabryczne 16" to opony 205/60 a nie 205/65? To ponad 8% większe koła i żadne foldery ani katalogi takich nie pokazują.
Z kolei 185/65/15 to jeszcze bardziej nieodpowiedni rozmiar (za to pasuje do Sandero), w Capturze dla 15" ewentualne zamienniki to 205/65/15 lub 195/70/15.

ODPOWIEDZ